DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Almanya Ekonomisi Sanayi Sektöründe Zorluklarla Karşı Karşıya
  • 46Haberler
  • Ekonomi
  • Almanya Ekonomisi Sanayi Sektöründe Zorluklarla Karşı Karşıya

Almanya Ekonomisi Sanayi Sektöründe Zorluklarla Karşı Karşıya

ABONE OL
Şubat 11, 2024 19:02
Almanya Ekonomisi Sanayi Sektöründe Zorluklarla Karşı Karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel Ekonomik Dalgalanmalar ve İç Dinamikler Almanya’yı Zorluyor

Almanya ekonomisi, küresel ekonomik dalgalanmaların ve iç dinamiklerin neden olduğu büyük zorluklarla karşı karşıya. Dünyanın en gelişmiş sanayilerinden birine ev sahipliği yapan ülke, küresel sorunlar, Berlin’deki politik belirsizlikler, yaşlanan iş gücü gibi büyük sorunlarla boğuşuyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın rekabet gücü sarsılırken, imalat sektörü de Rusya’dan gelen ucuz doğalgazın kesilmesi gibi etkenler nedeniyle adeta can çekişiyor. Alman sanayisinin karşı karşıya olduğu bu çok boyutlu sorunlar, ülkenin ekonomik yapıtaşlarını temelden sarsıyor.

Almanya’nın Sanayi Üretimi Düşüş Eğiliminde

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da imalat üretimi 2017’den bu yana düşüş eğiliminde ve rekabet gücünün azalmasıyla düşüş hızlanıyor. Bloomberg tarafından yapılan bir analize göre, Almanya’nın sanayi makinesi temelleri son yıllarda domino taşları gibi yıkılıyor. ABD Avrupa ile uzaklaşıyor ve iklim yatırımları için transatlantik müttefikleriyle rekabet etmeye çalışıyor. Ayrıca Çin daha büyük bir rakip haline geliyor ve artık Alman mallarının en büyük alıcısı değil. Bazı imalatçılar için ise son darbe, büyük miktarlarda ucuz Rus doğalgazının sona ermesi oldu. Öte yandan 2022 yaz aylarında yaşanan enerji krizi de düşüşte önemli bir etken oldu. Bu durum, zaten yüksek olan maliyetlere eklenerek sorunları daha da derinleştiriyor.

Dev Sanayi Kuruluşları Personel Sayısını Azaltıyor

Almanya’nın ucuz Rus gazını kaybetmesinden en çok etkilenen sektörlerden biri kimya sanayi. VCI Endüstri Birliği tarafından yapılan bir ankete göre, temiz hidrojene geçiş konusu hala belirsizliğini korurken, neredeyse her 10 şirketten biri üretim süreçlerini kalıcı olarak durdurmayı planlıyor. Avrupa’nın en büyük kimya üreticisi BASF SE 2,600 kişiyi işten çıkarırken, Lanxess AG personel sayısını %7 oranında azaltıyor. Bir zamanların sanayi devi Mannesmann’ın bir parçası olan Vallourec SACA’nın boru fabrikasındaki kapanış ve yüzlerce personelin iflası da Alman sanayisinin içinde bulunduğu durumun önemli göstergelerinden biri. Güneş paneli üreticileri de Çinli rakipleriyle rekabet etmekte zorlandıkları için faaliyetlerini durdurup personel sayısını azaltan sektörler arasında yer alıyor. Dresden merkezli Solarwatt GmbH’nin CEO’su Detlef Neuhaus, şirketin işgücünün %10’unu zaten azalttığını ve durumun düzelmemesi halinde üretimlerini yurtdışına taşıyabileceklerini belirtti.

Eğitim Sistemi Alarm Veriyor

Bir zamanlar Almanya’nın güçlü yönlerinden biri olan eğitim sistemi de kamu hizmetlerine uzun süredir yapılan yetersiz yatırımlar nedeniyle eski gücünü kaybetmiş durumda. Ifo araştırma enstitüsü, azalan matematik becerilerinin yüzyılın sonuna kadar ekonomiye 14 trilyon Euro’ya (15 trilyon Dolar) mal olacağını tahmin ediyor. Üretim makineleri tedarikçisi GEA Group AG’nin İcra Kurulu Başkanı Stefan Klebert, “Dürüst olmam gerekirse, çok fazla umudumuz yok. Bu trendi durdurabileceğimizden gerçekten emin değilim. Birçok şeyin hızlı bir şekilde değişmesi gerekecek” şeklinde değerlendirme yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.