Karadeniz’de Doğal Gaz Rezervi 710 Milyar Metreküpe Çıktı
Karadeniz’de doğal gaz arama ve üretim çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda Türkiye, toplam gaz rezervini 710 milyar metreküpe çıkardı. Türkiye, yeni keşifler yapmak için çabalarını arttırıyor. Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 2,7 milyon metreküp gaz üretimi sağlanırken Zonguldak açıklarında sondaj ve sismik arama gemileri çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, gaz potansiyeli olan noktalarda arama faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Denizlerde Üretime Odaklanılacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada bu yıl denizlerde üretime odaklanılacağına ve keşif umutlarının olduğuna işaret etti.
Karadeniz, Enerji Kaynakları Açısından Büyük Potansiyel Taşıyor
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’in enerji kaynakları açısından büyük potansiyel taşıdığını belirtti. Akyener, bölgede yapılan yoğun sismik çalışmalar sonucunda potansiyel yapılar tespit edildiğini ve test süreçlerine geçilmesi gerektiğini söyledi. Bu süreçte sondaj yapılması gerektiğini vurguladı.
Karadeniz Yüksek Potansiyel Barındırıyor
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, Karadeniz’de bazı petrol sızıntılarının tespit edildiğini söyledi. Jeolojik araştırmalar neticesinde petrolün ve doğal gazın hangi noktalarda biriktiğinin tespit edilmesinin önemli olduğunu belirtti. ABD kaynaklı bazı jeolojik araştırma verilerine göre Karadeniz’de 1 trilyon metreküp civarında doğal gaz rezervi olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin Denizlerdeki Enerji Filosu
Türkiye’nin denizlerde doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına yönelik enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemileri faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin denizlerini karış karış tarayan bu filonun, önümüzdeki yıllarda yeni gemilerle büyütülmesi hedefleniyor.