DOLAR 32,3734 -0.06%
EURO 34,9046 0.19%
ALTIN 2.387,68-0,37
BITCOIN 19981254,38%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında Kalkınma Yolu Mutabakatı İmzalandı
  • 46Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında Kalkınma Yolu Mutabakatı İmzalandı

Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında Kalkınma Yolu Mutabakatı İmzalandı

ABONE OL
Nisan 22, 2024 19:01
Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında Kalkınma Yolu Mutabakatı İmzalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Önemli Bir Anlaşma Bağdat’ta Gerçekleşti

Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında “Kalkınma Yolu” adı verilen önemli bir mutabakat imzalandı. Bağdat’taki Hükümet Sarayı’nda gerçekleşen imza törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani’nin himayelerinde katılım sağlandı.

Kalkınma Yolu Projesi ve Büyük Fav Limanı

Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye üzerinden Avrupa’ya açılacak bir yol olarak planlanıyor. Irak’ın güneyindeki Basra kentinde yer alan Büyük Fav Limanı’nın inşası devam ediyor. Liman, Fırat ve Dicle nehirlerinin buluştuğu noktada konumlanıyor.

Bölgesel Transit Merkezi Olma Hedefi

Büyük Fav Limanı’nı Türkiye sınırına bağlayacak proje, bölgesel ticaret için yeni bir kapı olacak. Çin’in İpek Yolu’nu kullanmayan proje, Orta Doğu’da bölgesel çatışma durumlarında alternatif bir güzergah sağlayacak.

Türkiye, Irak, BAE ve Katar Arasında İşbirliği

Türkiye ile Irak arasında kurulan Bakanlar Konseyi, proje üzerinde yakın çalışmalar yürütüyor. BAE ve Katar’ın da projeye katılması beklenirken, taraflar arasında teknik toplantılar ve ziyaretler gerçekleşiyor.

Kalkınma Yolu Projesi’nin Finansmanı ve Yatırımlar

Türkiye ve Irak’ın Kalkınma Yolu Projesi için toplamda 23,8 milyar dolarlık bir yatırım yapması planlanıyor. Demir ve kara yollarının yanı sıra otoyol ve iletişim hatları da projenin önemli bileşenlerini oluşturuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.