DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2152375-0,20%
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

20:22

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Türkiye Ekonomisindeki Belirsizlikler Azalıyor

Türkiye Ekonomisindeki Belirsizlikler Azalıyor

ABONE OL
Mayıs 7, 2024 19:06
Türkiye Ekonomisindeki Belirsizlikler Azalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomi Yönetiminin Aldığı Adımlarla İlgi Artıyor

Türkiye ekonomisindeki belirsizliklerin azalması, ekonomi yönetiminin attığı adımlarla birlikte TL varlıklara ilgiyi artırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 50’ye yükseltirken, ekonomi yönetimi de kararlılığını ortaya koyuyor.

Uluslararası Anlamda Pozitif Geri Dönüşler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine güvenin artması ve öngörülebilirliğin sağlanmasının dış finansmanı olumlu etkilediğini belirtti. Bu da Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları nezdinde olumlu değerlendirilmesine yol açıyor.

Kredi Risk Primindeki Gerileme

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, Şubat 2021’den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına inerek 281,75 puana düştü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi ve not görünümünde olumlu değişiklikler yapması, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenini artırıyor.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Değerlendirmeleri

S&P Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. Moody’s Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

Gelecek Süreç ve Beklentiler

Analistler, enflasyonun düşmesi, cari açığın azalması ve sürdürülebilir bir ekonomik patikanın oluşması durumunda not artışlarının devam edebileceğini belirtiyor. Moody’s, önümüzdeki Türkiye değerlendirmesinde not artışı olabileceği öngörüsünde.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1’in üzerinde yükselişle 103.375,74 puana çıkarak rekor tazeledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.