Türkiye ekonomisindeki belirsizliklerin azalması, ekonomi yönetiminin attığı adımlarla birlikte TL varlıklara ilgiyi artırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 50’ye yükseltirken, ekonomi yönetimi de kararlılığını ortaya koyuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine güvenin artması ve öngörülebilirliğin sağlanmasının dış finansmanı olumlu etkilediğini belirtti. Bu da Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları nezdinde olumlu değerlendirilmesine yol açıyor.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, Şubat 2021’den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına inerek 281,75 puana düştü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi ve not görünümünde olumlu değişiklikler yapması, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenini artırıyor.
S&P Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. Moody’s Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.
Analistler, enflasyonun düşmesi, cari açığın azalması ve sürdürülebilir bir ekonomik patikanın oluşması durumunda not artışlarının devam edebileceğini belirtiyor. Moody’s, önümüzdeki Türkiye değerlendirmesinde not artışı olabileceği öngörüsünde.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1’in üzerinde yükselişle 103.375,74 puana çıkarak rekor tazeledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.