Bütüncül Teşvik Politikalarıyla Güçlü Ekonomik Yapı Hedefleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 Faaliyet Raporu’na göre, teşvik politikaları alanında bütüncül bir yaklaşım benimseniyor. Yatırım teşvik sistemi, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli planlarına uygun olarak cari açığın azaltılması ve güçlü ekonomik yapının oluşturulması için kritik bir rol oynuyor. Bu kapsamda, AR-GE içeriği yüksek ve katma değeri artıran yatırımların teşvik edilerek Türkiye’nin teknolojik dönüşümü hızlandırılmaya çalışılıyor.
Yatırım Teşvik Belgeleri ve İstihdam Hedefleri
Geçtiğimiz yıl, toplamda 15 bin 745 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendi ve bu belgeler ile 1,1 trilyon lira sabit yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 339 bin 952 kişiye istihdam sağlanması hedeflendi. Ayrıca, 16 yatırım projesi için proje bazlı destek kararı alındı ve 144 milyar liranın üzerinde yatırım harcaması yapılarak 7 bin 419 kişilik istihdam oluşturulması planlandı.
Bölgesel Teşvik Sistemi ve Yatırım Dağılımı
Yatırım teşvik belgelerinin dağılımına bakıldığında, 1. Bölge en fazla belgeye sahip olan bölge olarak öne çıkıyor. Bu bölgeyi sırasıyla 2. Bölge, 3. Bölge, 6. Bölge, 4. Bölge ve 5. Bölge takip ediyor. Toplamda ise farklı bölgelerde 66 yatırım teşvik belgesi düzenlenerek 67,6 milyar lira sabit yatırım yapılması planlandı.