DOLAR 32,2636 0.01%
EURO 34,7158 -0.02%
ALTIN 2.394,58-0,23
BITCOIN 2007502-3,05%
İstanbul
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ja Morant’ın 25 maçlık cezası hakkında bilmeniz gereken her şey
  • 46Haberler
  • Spor
  • Ja Morant’ın 25 maçlık cezası hakkında bilmeniz gereken her şey

Ja Morant’ın 25 maçlık cezası hakkında bilmeniz gereken her şey

ABONE OL
Haziran 17, 2023 06:06
Ja Morant’ın 25 maçlık cezası hakkında bilmeniz gereken her şey
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NBA soruşturmasını yürütürken yaklaşık iki ay bekledikten sonra lig, Cuma günü Memphis Grizzlies guardı Ja Morant’ın 2023-24 sezonuna başlaması için 25 maçlık bir uzaklaştırma cezası verdiğini duyurdu.

Mart ayında, 23 yaşındaki Morant, bir Instagram Live videosunda Denver bölgesindeki bir gece kulübünde ateşli silah gösterdiğini göstermesinin ardından sekiz oyun için askıya alındı. Sonraki günlerde Morant, Florida’daki bir danışmanlık tesisinde zaman geçirdi. İki ay sonra, iki kez All-Star olan oyuncu, bir arabada ateşli silahla poz verirken görüntülendi. Grizzlies, Morant’ı takım faaliyetlerinden uzaklaştırdı ve o zamandan beri öyle kaldı.

NBA komiseri Adam Silver ligden yaptığı açıklamada, “Ja Morant’ın sosyal medyada bir kez daha ateşli silah kullanma kararı, Mart ayındaki benzer davranışı göz önüne alındığında endişe verici ve endişe verici” dedi. “Diğer gençlerin Ja’nın davranışını taklit etme potansiyeli özellikle endişe verici. Bu koşullar altında, 25 oyunluk bir ara vermenin uygun olduğuna inanıyoruz ve silahlarla pervasız ve sorumsuz davranışlara müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.”

Ama sorular kalır. Neden 25 maç? Morant sezon dışı zamanını ve dışarıda geçirdiği zamanı nerede geçirecek? Grizzlies onun yokluğunu nasıl karşılayacak?

NBA’in cezanın ciddiyetini nasıl belirlediğinden hem Morant’ı hem de Grizzlies’in serbest oyuncuya geçişini nasıl etkilediğine kadar askıya alma hakkında bilmeniz gereken her şey burada. NBA içerdekiler Bobby Marks, Kevin Pelton, Tim MacMahon ve Brian Windhorst en son bilgileri veriyor:

Lig neden 25 maç seçti?

Bu ceza, Nisan ayında Miles Bridges’in askıya alınmasının ardından ligin kendisini konumlandırdığı yere uyuyor. Bridges, ağır bir aile içi şiddet suçlamasına itiraz edilmediği için 20’si 2022-23 sezonunda görev yaptığı kabul edilen 30 maç için askıya alındı. Silver, Morant’ın eylemlerinin yasal değil, bir güvenlik sorunu olduğunu söylediği kayıtlara geçti, Bridges için de durum buydu.

Lig, Morant’ın eylemlerinin pervasız olduğu ve onu ve NBA’i olumsuz bir şekilde resmettiği, ancak olayın Bridges’in hücumu seviyesine yükselmediği yönünde bir pozisyon alıyor. Morant’ın askıya alınması, Silver’ın Bridges’in ardından 10 sezonluk görev süresi kapsamında verilen en uzun ikinci ceza oldu ve performans arttırıcı ilaçlar nedeniyle 25 oyundan men edilen beş oyuncuyla berabere kaldı.

NBPA, kendi perspektifinden, askıya almanın geçmiş emsallerle uyumlu olmadığına inanıyor. “Onu Aralık ayına kadar mahkemeden uzak tutan ve geri dönebilmesi için bazı belirtilmemiş koşulların yerine getirilmesini gerektiren verilen disiplin cezasına gelince, bunun aşırı ve bu özel olayla ilgili gerçekler de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı uygunsuz olduğuna inanıyoruz. İcra direktörü Tamika Tremaglio yaptığı açıklamada, ligdeki geçmiş disiplinle tutarlı ve adil olmadığını söyledi. “Ja ile tüm seçenekleri ve sonraki adımları keşfedeceğiz.”

Varsa, bu tür askıya alma için hangi emsal vardır?

Gilbert Arenas ve Javaris Crittenton, Ocak 2010’da Washington Wizards soyunma odasında silahların karıştığı bir olaydan sonra sezonun geri kalanında cezalıydı. Arenas’ın cezası (50 maç) teknik olarak Crittenton’ınkinden (38) daha uzundu çünkü Arenas, NBA komiseri David Stern resmi kararını vermeden önce 12 maç ceza almıştı. Morant’ın durumunda, silahlar takımın mülkünde değildi, ancak bu, Mart olayını takiben ikinci bir ihlaldi.

Morant hangi kural(lar)ı çiğnedi? Ve temyiz süreci var mı?

Oyuncu davranışlarının lig için zararlı olduğuna inanıyorsa, NBA geniş bir güce sahiptir. “Zarar verici bir davranış standardımız olduğunda, günün sonunda bu, bu ligin değerleri olarak gördüğümüz şeylere ve taraftarlarımıza çizdiğimiz imaj açısından oyuncularımızdan beklentilerimizin ne olduğuna dayanan bir standarttır.” Silver, 2023 NBA Finalleri’nin 1. Maçından önce söyledi. “Yani bu yasal bir standart değil. Özel bir kuruluş standardı.” NBA’in toplu iş sözleşmesinin bir parçası olarak Morant’ın şikayette bulunmak için 30 günü var. Bir hakem daha sonra askıya almanın devam edip etmeyeceğine veya azaltılıp azaltılmayacağına karar verecektir.

Morant’ın geri dönmesi için ne yapması gerekecek?

Morant, Mart ayındaki olaydan sonra kısa bir süre Florida’da bir danışmanlık programına kaydoldu ve stresi nasıl daha iyi yöneteceğini öğrendiğini söyledi. Silver, Morant’ın alması gereken yeni danışmanlığın onaylanmasında ligin yer alacağını açıkça belirtti. Silver, Cuma günkü lig açıklamasında, “Oyuna dönmeden önce, ligle birlikte bu yıkıcı davranışı tekrarlamasına neden olan koşulları doğrudan ele alan bir program formüle etmesi ve yerine getirmesi istenecek.”

Morant’ın cezalı olduğu süre boyunca Grizzlies oyuncuları, koçları ve ön büronun Morant ile ne gibi temas kurmasına izin verilir?

Lig yetkililerine göre, Morant’ın halka açık olmayan takım faaliyetlerine katılımına ilişkin kesin şartlar henüz kararlaştırılmadı. Herhangi bir halka açık faaliyete katılmasına veya sezon öncesi maçlarında oynamasına izin verilmeyecektir. Ancak geçmişte, uzun süre ceza alan oyuncuların takım tesislerini tedavi ve antrenman için kullanmalarına izin veriliyordu ve muhtemelen burada da böyle olacak. Genel uzaklaştırma şartlarına göre, tek kısıtlama, oyuncunun maçtan iki saat önce başlayarak arenada bulunmasına izin verilmemesidir.

Morant sezon dışı zamanlarını nerede geçiriyor? Askıya alınma sırasında orada olmasını bekliyor muyuz?

Morant geçmişte sezon dışı sezonlarının çoğunu Memphis banliyösündeki evinde geçirdi. Grizzlies ve lig ofisi, muhtemelen bu yazı nerede geçirdiği ve bu askıya alma konusunda bazı girdilere sahip olacak. Cuma günü yaptığı açıklamada Morant, “Sezonun sonunu ve cezamı kendi akıl sağlığım ve karar verme sürecim üzerinde çalışmaya devam ederek geçiriyorum. Ayrıca antrenman yapacağım, böylece istediğim zaman gitmeye hazır olacağım.” sahalara geri dönebilir.”

Bu, Morant’ın sözleşmesini ve 2023-24 maaşını nasıl etkiler?

Finansal sonuçlar sismiktir. Morant’a oyun başına 83.583$ ve toplamda neredeyse 669.000$’a mal olan önceki askıya almanın aksine, mevcut askıya alma, oyun başına 304.545$’a ve toplamda 7.6 milyon$’ın üzerine çıkıyor. Önemli artışın iki nedeni var. Birincisi, ceza 20 maç veya daha fazla olduğu için maç başına 2023-24 maaşının 1/110’u kadar. Sezon boyunca aldığı sekiz maçlık ceza, Morant’a maç başına 2022-23 maaşının yalnızca 1/145’ine mal oldu. İkincisi, Morant geçen Temmuz’da imzaladığı 194 milyon dolarlık çaylak maksimum uzatmasının 1. Yılına girecek. Maaşı 12,1 milyon dolardan 33,5 milyon dolara yükseldi.

Ancak bu askıya almaların pratik maliyetleri çok daha fazladır. Morant, geçen sezon All-NBA takımına seçilmeyi başaramadı ve bu nedenle, beş yıllık anlaşmayı 230 milyon dolardan fazla yapacak olan 39 milyon dolarlık bir sözleşme bonusunu kaybetti. Morant cezalı olmasaydı, önceki sezon olduğu gibi takıma girme olasılığı yüksekti.

Ve itibarına verilen zarardan mahkeme dışı gelir kaybını hesaplamak imkansızdır. Morant’ın en büyük ortaklarından ikisi Powerade ve Nike. Powerade Mart ayında reklamlarını çekerken, Nike şimdilik onun yanında duruyor. Nike Cuma günü yaptığı açıklamada, “Ja’nın sorumluluk üstlenmesinden ve sağlığına öncelik vermesinden memnunuz.” Onu saha içinde ve dışında desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Ancak Morant, bu olaylardan şimdiden yaklaşık 50 milyon dolar maaş kaybetti ve gelecek yıl da All-NBA ödülleri için uygun olmayacak.

Uzaklaştırmanın Grizzlies için maaş tavanı/lüks vergisi sonuçları nelerdir?

Grizzlies lüks vergisi ve kadro indirimi alacak ve askıya alınan miktarın %50’si Grizzlies’in lüks vergisine yatırılacak – ancak sezon sonunda. Memphis ayrıca Morant’ın askıya alınmasıyla ekstra bir kadro noktası alacak. NBA tarafından altı veya daha fazla maç cezalı olan herhangi bir oyuncu, cezasının beşinci maçından sonra takımın cezalı listesine transfer edilir.

1 Temmuz’da yeni lig yılının başlamasıyla birlikte askıya alma, Grizzlies’in serbest oyuncu planlarını nasıl etkileyebilir?

Grizzlies, Morant’ın yerine yedek olarak Tyus Jones’u kadroya aldı. Askıya almanın zarar verebileceği nokta, Grizzlies’in kısa forvette bariz bir ihtiyaca sahip olması ve Dillon Brooks’un serbest oyuncuya girmeye hazır olması ve dönüşü pek olası değil. Morant askıya alındığında, Jones gibi bir ticari varlık artık masadan kalktı mı? Bir takas yapmanın dışında, Memphis’in 12,2 milyon dolarlık vergi dışı orta düzey istisnası ve Perşembe günkü taslakta (20:00 ET, ESPN ve ESPN uygulaması) birinci tur da dahil olmak üzere üç seçimi var.

Askıya almanın Memphis’in 2023-24 görünümü üzerinde nasıl bir etkisi var? Dizide Morant’ın yerini kim alacak?

Morant’ın cezası, Grizzlies’in Batı’daki projeksiyonuna zarar veriyor, ancak Memphis yine de kaliteli bir oyun kurucuya sahip olacak. Grizzlies, Jones’tan sık sık ligdeki en iyi yedek oyun kurucu olarak bahseder ve o, bir başlangıç ​​rolünü doldurma konusunda fazlasıyla yetenekli olduğunu kanıtladı.

Jones, geçen sezon 22 maçta 16.4 sayı, 8.1 asist, 1.8 top çalma ve sadece 1.5 top kaybı ortalamaları yakalarken, %50 sahadan ve %41.5 3 sayılık atış isabeti yakaladı. Asıl soru, Memphis’in Morant’ın yokluğunda yedek oyun kurucu tutanaklarını nasıl idare edeceği, şutör guard Desmond Bane’in bu görevleri yerine getirmesine mi yoksa draftta veya serbest oyuncuda farklı bir seçenek mi bulacağına bağlı.

Grizzlies, Morant yokken nasıl bir performans sergiledi?

Olağanüstü iyi. Grizzlies, playofflar da dahil olmak üzere son iki sezonda Jones tarafından başlatılan maçlarda 34-15. Morant, Memphis’te çıtayı yükselten bir süperstar, ancak Grizzlies defansif olarak daha sağlamdı ve başlangıç ​​dizilişinde Jones ile daha iyi top hareketine sahipti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.