ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, OrChESTRA Projesi kapsamında yürütülen bilimsel çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Projede, çip üstü organ sistemleri alanında bölgesel mükemmeliyet merkezi olmayı hedeflediklerini belirten Külah, Belçika’dan IMEC, Almanya’dan Freiburg Üniversitesi ve Hollanda’dan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği yapıldığını açıkladı.
Külah, 4 kurumun bir arada çalışarak çip üstü bağırsak platformu geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını aktardı. Bu çalışmaların, bir bağırsak modelinin çip üzerinde oluşturulması ve ilaçların etkin şekilde test edilmesini amaçladığını belirtti. Ayrıca, farklı organların fonksiyonlarının çip üzerinde modellenmesinin de mümkün olduğunu vurguladı.
Projenin amacının hayvan deneylerinin azaltılmasını sağlamak olduğunu belirten Külah, bu alanda ilerlemek için mikro elektromekanik sistem teknolojileri ve sensörlerin kullanıldığını ifade etti. Bu sayede ilaç araştırmalarının hızlandırılacağını ve daha etkili hale geleceğini dile getirdi.
ODTÜ MEMS Merkezi araştırmacısı Doç. Dr. Ender Yıldırım, çip üstü organ sistemlerini sensörlerle entegre etmeye yönelik dünya genelinde ihtiyaç bulunan bir sistem geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Bu teknolojinin ilaç geliştirme süreçlerinde kullanıldığını ve organ fonksiyonlarının benzetilerek ilaçların daha doğru bir şekilde geliştirilmesine katkı sağlandığını açıkladı.
Yıldırım, proje kapsamında geliştirilen akıllı çip üstü bağırsak platformunun, ilaçların etkinliğinin ölçülmesine ve ilaç geliştirme süreçlerinde deney hayvanı kullanımının azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi. Projenin Türkiye’deki ilerlemelere ve araştırmacılara destek olmayı hedeflediğini de vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.