İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden (İBG) Prof. Dr. İhsan Gürsel, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’nde yaptığı açıklamada, KORTUP’un değişik üniversitelerde aşı çalışmaları yapan bilim insanlarıyla bir ekosistem oluşturarak genç araştırmacıları yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. KORTUP, bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştirmek amacıyla yola çıktı. Proje kapsamında şu ana kadar 9 üniversitenin yer aldığı, 80’den fazla araştırmacının bulunduğu ve 100’ü aşkın kişinin çalıştığı ulusal bir ekibin oluşturulduğu belirtildi.
Gürsel, KORTUP’un menenjit aşısı üzerinde çalıştığını ve Türkiye’de kullanılan iki aşıyı birleştirerek daha kapsayıcı bir aşı geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Proje kapsamında ayrıca Leishmania (Şark çıbanı) ve Kovid-19’a karşı da çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Gürsel, ayrıca Türkiye’nin aşı geleneğine vurgu yaparak, KORTUP’un bu geleneği canlandırarak ülke çapında yaygınlaştırmayı hedeflediğini söyledi.
Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ise Türk bilim insanlarının, özel sektör iş birlikleriyle aşı geliştirebileceğini gösterdiğini belirtti. KORTUP projesi kapsamında yoğun bakım hastaları için Klebsiella (bakteri aşısı) ve tavukçuluk sektörü için Influenza H9N2 aşıları üzerinde çalışmalar yürütüldüğü açıklandı.
Bu çalışmaların, Türkiye’nin aşı alanındaki potansiyelini artırarak ulusal ve uluslararası düzeyde aşı bilimine önemli katkılar sağlamayı amaçladığı belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.