Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, melek yatırımcılık sistemi, girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılmasını düzenleyen bireysel katılım sermayesi sistemini kapsamaktadır. Bu sistem, Haziran 2012’de çıkarılan mevzuat ile başlamış olup Şubat 2013’te uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle faaliyete geçmiştir.
Haziran 2013’ten bugüne kadar bin 72 melek yatırımcı lisansı düzenlenmiştir ve bunlardan 594’ü hala aktif durumdadır. Geçen yıl 158, bu yılın ilk 6 ayında ise 48 lisans verilmiştir. Lisans başvurularının çoğunluğu yüksek gelir veya servet sahibi bireyler tarafından yapılmıştır.
Melek yatırımcılar, toplamda 71 yatırım için 224 yatırımcı ile 39 milyon 388 bin lira sermaye aktarmıştır. Yatırım yapılan şirketlerin çoğunluğu 5’ten az ortaklı ve başlangıç veya büyüme aşamasındadır. Sermaye aktarılan sektörler arasında bilgisayar programlama, danışmanlık, bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri öne çıkmaktadır.
Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden lisans ve yatırım başvurusunda bulunabilmektedir. Şu an aktif 18 akredite ağ bulunmaktadır ve bunlar genellikle büyük şehirlerde faaliyet göstermektedir. İstanbul, melek yatırımcılık ağlarının büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapmaktadır.
Bu verilere göre, melek yatırımcılık sistemi Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır ve yatırımcılar ile girişimciler arasında olumlu bir ekosistem oluşturmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.