DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20400426,15%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’yi Etkisi Altına Alan Çöl Tozları

Türkiye’yi Etkisi Altına Alan Çöl Tozları

ABONE OL
Nisan 24, 2024 22:03
Türkiye’yi Etkisi Altına Alan Çöl Tozları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çöl Tozları Hava Kalitesini Olumsuz Etkiledi

Türkiye, Libya üzerinden gelen çöl sıcağı etkisi altındayken son günlerde artan çöl tozları özellikle İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu, Tekirdağ ve Muğla’da görüş mesafesini düşürdü. Hava kalitesi olumsuz etkilendi.

Çöl Tozları Tarımı ve Denizleri Nasıl Etkiliyor?

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının her yıl mart sonu ve nisan ayında taşındığını belirtti. Çöl tozlarının içinde besleyici elementler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, tarım faaliyetleri için verim artışı sağladığını ve denizlerde de balıklar için önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.

İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Çöl tozlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu aktaran Prof. Dr. Yaşar, astım veya bahar alerjisi olanların dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti. Hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması gibi semptomlar yaşanabileceğini dile getirdi. Partikül tutucu maske takmanın önerildiğini vurguladı.

İzmir’de Etkisi Yoğun Oldu


Prof. Dr. Yaşar, İzmir’de güneşi göremediklerini ve çöl tozları nedeniyle uçak seferlerinin iptal edildiğini belirtti. Özellikle bahar alerjisi olanların maske takarak korunmaları gerektiğini söyledi. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca maske kullanmalarını tavsiye etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.