Türkiye, Libya üzerinden gelen çöl sıcağı etkisi altındayken son günlerde artan çöl tozları özellikle İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu, Tekirdağ ve Muğla’da görüş mesafesini düşürdü. Hava kalitesi olumsuz etkilendi.
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının her yıl mart sonu ve nisan ayında taşındığını belirtti. Çöl tozlarının içinde besleyici elementler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, tarım faaliyetleri için verim artışı sağladığını ve denizlerde de balıklar için önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.
Çöl tozlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu aktaran Prof. Dr. Yaşar, astım veya bahar alerjisi olanların dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti. Hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması gibi semptomlar yaşanabileceğini dile getirdi. Partikül tutucu maske takmanın önerildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Yaşar, İzmir’de güneşi göremediklerini ve çöl tozları nedeniyle uçak seferlerinin iptal edildiğini belirtti. Özellikle bahar alerjisi olanların maske takarak korunmaları gerektiğini söyledi. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca maske kullanmalarını tavsiye etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.