‘Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Avrupa’nın doğal gazda darboğaz yaşamasıyla gündeme gelen Türkmen gazı için Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın enerji diplomasisi yoğunluk kazandı. Türkiye ve Türkmenistan arasında doğal gaz alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı ve hidrokarbon alanında yapılacak ortaklıklara temel teşkil edecek niyet beyanı imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kapsamda ilk etapta 2 milyar metreküpe kadar Türkmen gazının Türkiye’ye taşınabileceğini ifade etti.’
Bakan Bayraktar, Türkmen gazının Türkiye’ye ulaşması için swap yoluyla İran üzerinden, İran ve Azerbaycan üzerinden yine swap yoluyla veya Hazar geçişli bir boru hattıyla gelebileceğini belirtti. Bu alternatiflerin masada olduğunu ve üzerinde çalışıldığını vurguladı.
İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ketenci, Türkiye-Türkmenistan arasındaki mutabakat zaptının önemli olduğunu ancak bunun yanı sıra altyapı çalışmalarının ve somut adımların atılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Türkmen gazının bölgesel işbirlikleriyle Türk dünyası için büyük önem taşıdığını belirtti.
Türkmenistan’ın doğal gaz rezervlerinin dünya genelinde 4. sırada olduğu, üretim kapasitesini sürekli artırdığı ve 2050’ye kadar yıllık üretiminin 110 milyar metreküpe çıkarılması hedeflendiği biliniyor. Ülke, doğal gaz ticaretinde alternatif boru hatları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve Türkmen gazını Türkiye’ye taşımak için çeşitli projeler geliştiriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.