Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan ve Kazakistan ziyaretleri sonrasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kazakistan Meclisi Başkanı Yerlan Koşanov ve Kazakistan Senatosu Başkanı Maulen Aşimbayev ile verimli görüşmeler yapıldığını belirten Kurtulmuş, iki ülke arasındaki işbirliği ve Türk Devletleri Teşkilatı faaliyetlerinin ele alındığını aktardı.
Kurtulmuş, Özbekistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Ali Meclisi Yasama Meclisi Başkanı Nurdincan İsmailov ve Ali Meclisi Senato Başkanı Tanzile Narbayeva ile görüştüğünü hatırlattı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev arasındaki dostane ilişkilere de vurgu yapan Kurtulmuş, Hazar Denizi kıyısındaki bir tersanenin Türk savunma sanayi şirketiyle müştereken yapılması konusunun da ele alındığını bildirdi.
Kurtulmuş, Türk dünyasının gelişen şartları iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, Türk dünyasının ciddi bir gelişmeye ve kalkınma potansiyeline ulaşacağını belirtti. Ayrıca, dünyada yeni, adil ve kalıcı bir barışı hedefleyen bir sistemin kurulması zorunluluğu üzerinde mutabakata varıldığını vurguladı. Kurtulmuş, harcamalarda tasarruf tedbirlerine dikkat çekerek, Türkiye’nin daha güçlü ve etkili bir konuma gelmesi için önemli adımlar atıldığını dile getirdi.
Kurtulmuş, Türkiye’de yeni anayasa yapma iradesinin önemine değinerek, siyasi partiler arasındaki uzlaşmanın Türkiye’nin demokratik gelişimi için hayati önem taşıdığını belirtti. Meclis Başkanı olarak fikir ayrılıklarının uzlaşma ile çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, toplumsal uzlaşmanın yeni anayasa yapma sürecine katkı sunacağını ifade etti.
Özbekistan ve Kazakistan ziyaretlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tanınması konusunun gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na üye olarak kabul edilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Kurtulmuş, KKTC’nin uluslararası platformlarda daha fazla tanınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye’de yeni anayasa yapma sürecine ilişkin siyasi partiler arasındaki uzlaşmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin daha güçlü ve etkili bir konuma gelmesi için uzlaşma ve işbirliği gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.