Şanlıurfa’da bulunan ve 2015 yılında açılan müzede, tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe ve Karahantepe gibi kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müze, 60 bin metrekarelik bir alana yayılmış olup, 30 bin metrekarelik kısmı kapalı alandır.
Şanlıurfa’da 15 Mart 2023’te meydana gelen sel felaketi müzeyi etkilemiş ve onarım çalışmaları yapılmıştır. Müze, onarımın tamamlanmasının ardından tekrar ziyarete açılacaktır.
Taş Tepeler projesi kapsamında yapılan kazılar sonucunda çıkarılan 81 eser, müzede ilk kez ziyaretçilere sunulacaktır. Bu eserler arasında Göbeklitepe’nin D yapısında bulunan ve üzerinde boya kalıntıları görülen kireç taşından yapılmış yaban domuzu ve kızıl akbaba heykelleri, insan heykeli ve boncuklardan yapılmış süs eşyaları gibi birçok önemli eser yer almaktadır.
Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin neolitik çağ eserlerini barındırması açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer aldığını belirtmiştir. Taş Tepeler projesi ile müzenin koleksiyonunun daha da zenginleşmeye başladığını ifade eden Uludağ, kazılarda ortaya çıkan çok önemli eserlerin 2023 yılında müzeye getirildiğini ve teşhir için hazır hale getirildiğini söylemiştir.
Uludağ, Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Çakmaktepe, Gürcütepe gibi arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin ilk kez sergileneceğini belirtmiştir. 2024 yılında açılacak olan müzede, 81 adet neolitik çağa ait eser ziyaretçilerin beğenisine sunulacaktır. Bu eserler arasında boyalı domuz heykeli, en eski akbaba heykeli ve Göbeklitepe’nin keşfiyle ünlenen insan heykeli de yer almaktadır.
Taş Tepeler Projesi kapsamında bulunan eserlerin tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Uludağ, 2024 yılında düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi’nin de Şanlıurfa’da gerçekleştirileceğini aktarmıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.