Japonya’nın devlet televizyonu NHK’nin haberine göre, bir nükleer santralde, kirli sudan radyoaktif maddeleri arındıran sistemin bulunduğu binanın havalandırma sisteminden sızıntı tespit edildi. Radyoaktif madde içeren yaklaşık 5,5 ton kirli suyun binanın havalandırma çıkışı etrafına sızdığı belirlendi. Sızıntı, kirli su akışının durdurulmasıyla birlikte kesildi.
Tokyo Electric Power (TEPCO) yetkilileri, suyun içerisinde “sezyum ve stronsiyum dahil 22 milyar bekerel radyoaktif madde içerebileceği” tahmininde bulundu. Radyoaktif madde içeren suyun büyük bir kısmı toprağa sızarken, yakın bölgedeki drenaj kanallarında önemli bir anormallik tespit edilmedi.
TEPCO, su sızıntısı olan bölgeyi “girilmez” statüsüne alarak, bu bölge ve çevresindeki toprağın toplanması dahil prosedürleri hızla başlattı. Santral işletmecisi, güvenlik standartlarına uygun bir şekilde hareket ettiğini vurguladı.
TEPCO, nükleer santralde biriken radyoaktif atık suyun Ağustos 2023’te pasifik okyanusuna boşaltılmasına başladı. Atık su, deniz altına inşa edilen bir tünel aracılığıyla kıyıdan 1 kilometre açığa boşaltılıyor. Marta kadar toplamda 31,200 ton atık suyun okyanusa boşaltılması planlanıyor.
Santraldeki radyoaktif maddeler, reaktörleri soğutmak için kullanılan saf su içinde oluşuyor. Ancak Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum haricindeki radyoaktif maddeler ayrıştırılıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Temmuz 2023’teki raporunda Japonya’nın atık su tahliye planının güvenlik standartlarına uyumlu olduğunu açıkladı. 2011’deki deprem ve tsunami sonrasında santralde meydana gelen nükleer erimeler nedeniyle bölge tahliye edilmişti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.