DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

HÜ Tıp Fakültesi’nden Önemli Buluş: FOXD2 Geni ve Üriner Sistem Anomalisi
  • 46Haberler
  • Sağlık
  • HÜ Tıp Fakültesi’nden Önemli Buluş: FOXD2 Geni ve Üriner Sistem Anomalisi

HÜ Tıp Fakültesi’nden Önemli Buluş: FOXD2 Geni ve Üriner Sistem Anomalisi

ABONE OL
Mart 12, 2024 22:01
HÜ Tıp Fakültesi’nden Önemli Buluş: FOXD2 Geni ve Üriner Sistem Anomalisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HÜ Tıp Fakültesi’nde Yürütülen Önemli Bilimsel Çalışma

HÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı ile Münih Teknik Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmada, Üriner Sistemin Konjenital Anomalisi (USKA) tanılı iki kardeşin genetik faktörleri üzerinde araştırmalar yapıldığını belirtti.

FOXD2 Geninin Rolü ve Keşfi

Prof. Dr. Özaltın, “Kalıtsal Nadir Böbrek Hastalıklarında Yeni Genlerin Araştırılması” başlıklı projede yapılan çalışmalarda, FOXD2 genini keşfettiklerini ve bu genin idrar yolları ve böbreğin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koyduklarını ifade etti. Genin mutasyona uğraması sonucu USKA anomalisine nasıl yol açtığını araştırmaya başladıklarını belirtti.

Uluslararası İşbirliği ve Buluşun Önemi

Prof. Dr. Özaltın, Münih Teknik Üniversitesi ile yapılan işbirliği sonucunda, FOXD2 genindeki bozukluğun USKA anomalisinden sorumlu olduğunu kanıtlayan çalışmanın önemli bir bulgu olduğunu vurguladı. Bu bulgu, tıp literatürüne kazandırılan 9. gen olarak kaydedildi.

Üriner Sistem Anomalisi ve Tedaviye Yönelik Adımlar

Prof. Dr. Özaltın, USKA’nın çocuklarda diyaliz ve nakil gerektiren son aşama böbrek yetmezliklerinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, hastalığın altında yatan mekanizmaların aydınlatılmasının ve tedavilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Ailelerin bilgilendirilmesi ve akraba evliliklerinden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Bilimsel Potansiyeli ve İnovatif Çalışmalar

Prof. Dr. Özaltın, Türkiye’de yapılan bu tip bilimsel çalışmaların ülkenin potansiyelini gösterdiğini ve genç neslin inovatif gelişimlere imkan tanıdığını belirtti. Türkiye’nin bilimsel alanda daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.