Diyarbakırlı doğasever öğretmen Muhammed Yalçın, Çermik ilçesindeki Gelincik Dağı’nda yaptığı doğa yürüyüşünde hayret verici bir keşif yaptı. Yalçın, keşfettiği ters lale türünün bugüne kadar tanımlanmamış yeni bir tür olduğunu ortaya çıkardı.
Yalçın’ın fotoğraflarını Doç. Dr. Mehmet Maruf Balos’a extrabet ulaştırmasının ardından gerçekleştirilen saha çalışmaları ve bilimsel incelemeler sonucunda, bu benzersiz laleye “Fritillaria Yalcinii” ismi verildi. Türkiye’de yetişen 53. ters lale türü olan “Çermik Lalesi”nin popülasyonunun oldukça az ve dar bir alanda yetiştiği belirtildi.
Keşiften dolayı sevincini dile getiren extrabet giriş Yalçın, “Yeni bir tür olduğunu öğrenince çok mutlu oldum. İsminin keşfedenin verilmesi ayrıca beni mutlu etti. Çok nadir ve endemik bir türdür. Korunması lazım.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Türkiye’nin ters lalelerin çeşitlenme ve gen merkezi olduğunu vurgulayarak, extrabet twitter “Ülkemizdeki ters lale türlerinin 30’u endemiktir. Bu açıdan Türkiye, dünyadaki en fazla ters lale türünü içeren ülkedir.” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.