ABD’deki Columbia Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma, 1948’den bu yana devam eden “Framingham Heart Study” kapsamında 3 nesilden toplam 14 bin 106 katılımcının verilerini inceleyerek eğitim seviyesinin yaşlanma süreci üzerindeki etkilerini araştırdı.
Araştırmacılar, katılımcıların eğitim seviyelerini ebeveynlerinin eğitim seviyeleriyle karşılaştırarak çocukların daha yüksek eğitim almasının yavaş yaşlanmayla ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Kardeşler arasındaki eğitim düzeyi farklılıklarını da detaylı bir şekilde inceledi.
Çalışmanın sonuçlarına göre, her 2 yıllık ek eğitimin yaşlanma hızını %2 ila %3 oranında yavaşlatabileceği ve bu durumun ölüm riskini yaklaşık %7 azaltabileceği belirlendi. Bu sonuçlar, eğitim seviyesi ile biyolojik yaşlanma ve yaşam süresi arasındaki ilişkinin ilk defa bu kadar detaylı bir şekilde incelendiği bir çalışma olarak kayda geçti.
Çalışma, sonuçlarıyla “JAMA Network Open” dergisinde yayımlandı ve ebeveynlerinden daha yüksek eğitim almış bireylerin daha yavaş yaşlanarak daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebileceğini gösterdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.