BM Genel Kurulu’nda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı hakkında önemli bir oturum düzenlendi. Oturumda, **”küresel ölçekte güvenli yapay zeka sistemleri”** hedefiyle ABD öncülüğünde ve 123 ülkenin desteğiyle oluşturulan karar, oybirliğiyle kabul edildi.
Karar, **ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield**’ın da belirttiği gibi dünya genelinde geniş bir uzlaşmayı teşvik etmektedir. Karar, BM üyesi ülkeler için bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı hakkında genel çerçeve oluşturarak bu alanda uluslararası güvenliği sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler için temel oluşturmaktadır.
Gelecekte alınacak kararlar için gelişmekte olan ülkelerin de katılımını amaçlayan karar, tarım, eğitim, sağlık ve afet öncesi uyarı gibi alanlarda yapay zeka teknolojilerinin kullanımını desteklemektedir. Devletler, kurumlar ve bireylerin yapay zeka alanındaki düzenleyici kararları geliştirmesi ve desteklemesi teşvik edilmekte, uluslararası hukuka aykırı veya yetersiz önlemlerle yapay zeka teknolojilerinin kullanımına karşı uyarılar içermektedir.
Avrupa Parlamentosu (AP), 13 Mart’ta yapay zeka teknolojilerinin topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli bir biçimde düzenlenmesini ve insan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan biçimlerinin yasaklanmasını öngören önemli bir yasayı onaylamıştı. Bu kararlar, yapay zeka teknolojilerinin etik ve güvenliği açısından önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.