DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BM Genel Kurulu, Yapay Zeka Teknolojileri Hakkında Önemli Bir Kararı Kabul Etti
  • 46Haberler
  • Teknoloji
  • BM Genel Kurulu, Yapay Zeka Teknolojileri Hakkında Önemli Bir Kararı Kabul Etti

BM Genel Kurulu, Yapay Zeka Teknolojileri Hakkında Önemli Bir Kararı Kabul Etti

ABONE OL
Mart 21, 2024 23:02
BM Genel Kurulu, Yapay Zeka Teknolojileri Hakkında Önemli Bir Kararı Kabul Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Öncülüğünde 123 Ülkenin Desteklediği Karar, Oybirliğiyle Kabul Edildi

BM Genel Kurulu’nda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı hakkında önemli bir oturum düzenlendi. Oturumda, **”küresel ölçekte güvenli yapay zeka sistemleri”** hedefiyle ABD öncülüğünde ve 123 ülkenin desteğiyle oluşturulan karar, oybirliğiyle kabul edildi.

Yapay Zeka Teknolojileri İçin Uluslararası Güvenliği Sağlamaya Yönelik Temel Oluşturuldu

Karar, **ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield**’ın da belirttiği gibi dünya genelinde geniş bir uzlaşmayı teşvik etmektedir. Karar, BM üyesi ülkeler için bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı hakkında genel çerçeve oluşturarak bu alanda uluslararası güvenliği sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler için temel oluşturmaktadır.

Eğitim ve Sağlık Alanında Yapay Zeka Desteklenecek

Gelecekte alınacak kararlar için gelişmekte olan ülkelerin de katılımını amaçlayan karar, tarım, eğitim, sağlık ve afet öncesi uyarı gibi alanlarda yapay zeka teknolojilerinin kullanımını desteklemektedir. Devletler, kurumlar ve bireylerin yapay zeka alanındaki düzenleyici kararları geliştirmesi ve desteklemesi teşvik edilmekte, uluslararası hukuka aykırı veya yetersiz önlemlerle yapay zeka teknolojilerinin kullanımına karşı uyarılar içermektedir.

Avrupa Parlamentosu’nun Önemli Adımı

Avrupa Parlamentosu (AP), 13 Mart’ta yapay zeka teknolojilerinin topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli bir biçimde düzenlenmesini ve insan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan biçimlerinin yasaklanmasını öngören önemli bir yasayı onaylamıştı. Bu kararlar, yapay zeka teknolojilerinin etik ve güvenliği açısından önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.