TCMB’nin Enflasyon ve Dezenflasyon Sürecine İlişkin Değerlendirmeleri
Türkiye’deki Albaraka İslami Finans Zirvesi’nde Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’deki mevcut makroekonomik durumu, enflasyon ve dezenflasyon sürecinin ekonomide oluşturacağı pozitif etkileri değerlendirdi.
Enflasyon ve Fiyat İstikrarının Önemi
Karahan, enflasyonun düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının, Merkez Bankası’nın temel görevi olduğunu vurgulayarak, enflasyonun düşürülmesi için başlatılan parasal sıkılaşma sürecinden bahsetti.
Dezenflasyon Sürecindeki Gelişmeler
Karahan, TCMB’nin rezervlerinin artması ve döviz likiditesindeki iyileşme ile dezenflasyon sürecindeki gelişmeleri paylaşarak, aylık enflasyonun ana eğiliminde gözlenen zayıflamadan memnuniyet duyduklarını belirtti.
2024 ve Sonrası İçin Enflasyon Beklentileri
Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun 2024 yılında yüzde 38’e, 2025 yılı sonunda yüzde 14’e ve 2026 yılında tek haneli seviyelere gerilemesini öngördüklerini açıkladı ve sıkı para politikası duruşlarını sürdüreceklerini belirtti.
Katılım Finansın Geliştirilmesi ve Önemi
Karahan, katılım finansın güçlü bir mevzuat altyapısına kavuşturulmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye’de katılım finansın gelişiminin ülke ekonomisine katkısının artması gerektiğini ifade etti.
Katılım Finansı Geliştirme Çalışmaları
TCMB Başkanı, katılım finansın yapı taşları olarak görülen uluslararası kuruluşlardaki üyelikleri ve sektöre yönelik çalışmaların etkinliğini artırmak üzere yapılan düzenlemeleri paylaşarak, sektörün gelişimine katkı sağlayacaklarını belirtti.