Ahmet Emre Kılınç, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki gelişmeler hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi not görünümünü yükseltmesiyle birlikte birçok Türk bankasının notunun arttığını belirten Kılınç, özellikle Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Türk bankalarının dış finansmana erişiminde artış yaşandığını ifade etti. Para politikasındaki değişimin bu süreçte etkili olduğunu vurgulayan Kılınç, bankaların dış finansmana erişiminde farklı enstrümanların kullanıldığını ve bu durumun yatırımcıların geri dönüşünü gösterdiğini söyledi.
Kılınç, Türk bankalarının sermaye yapısının yeterli olduğunu belirterek, özellikle yeni sermaye benzeri kredilerin sermayeyi desteklediğini ve risklere karşı hedge görevi gördüğünü ifade etti. Mart ayından bu yana Merkez Bankası ile yapılan swapların azaldığını ve yabancı bankalarla swapların arttığını açıklayan Kılınç, bankaların karlılık üretmeye devam edeceğini dile getirdi.
Kılınç, Türk bankalarının dış borçlarının yüzde 20’sinin dış finansmandan kaynaklandığını belirtirken, politikalara hükümet müdahalesine ilişkin risklerin azaldığını söyledi. Ekonomide resesyon beklentisi olmadığını ifade eden Kılınç, Türkiye’de bu yıl %2,8 büyüme öngörüldüğünü ancak ilk çeyrekteki güçlü büyüme nedeniyle bu rakamın yukarı yönlü revize edilebileceğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.